?När man bygger små robotar är det praktiskt att använda små delar för att allt ska få plats. En AVR model som imponerat på mig med både prestanda och sin lilla storlek är Atmels 328 som möjliggör styrkort som t.ex. de vi ska titta på här. I rena features och prestanda skiljer sig dessa styrkort åt men även på priset även om inte det synbart billigaste är det i slutänden.

Baby Orangutan B-328 Robot Controller

Baby Orangutan B-328 Robot Controller

Arduino Pro Mini 328 - 5V/16MH

Arduino Pro Mini 328 - 5V/16MH

Kort		Baby Orangutan 328P	Arduino Pro Mini 328
CPU		Atmega 328p MLF		Atmega 328p TQFP
Hastighet	20 MHz			16 MHz
Volt in		5-13.5v			5-12v
Max A på 5v ut	100mA			150mA
Pris 		USD 19.95		USD 18.95
Pris 10+	USD 17.95		USD 17.06
USB adapter 	USD 19.95 *		USD 17.95
Motorstyrning	2 x 1A (3A peak)	Ingen

 * Pololu säljer kit med både B-328 och USB adapter för USD 31.95

Man bör tänka på att det tillkommer frakt, tull och moms på priserna om man skickar efter korten från USA. I Sverige kan man köpa korten hos Hobbytronik respektive Lawicel. Skulle man vilja använda Arduinon för en minisumo t.ex. så måste man köpa (eller bygga) en motor kontroller. Sparkfun har en lämplig för USD 8.95 så med lite lödning så är man ifatt B-328:an på den punkten men tyvärr rejält även prismässigt.

Motor Driver 1A Dual TB6612FNG

Motor Driver 1A Dual TB6612FNG

FTDI Cable 5V

FTDI Cable 5V

Pololu USB AVR Programmer

Pololu USB AVR Programmer

Layoutmässigt har Baby Orangutan lagt silkscreenen på fel sida så pinmärkningen hamnar nedåt så man får anteckna eller tänka spegelvänt från manualen. I övrigt är den perfekt för en liten sumorobot med sin dubbla motorkontroller och ISP kontakt. Arduinon har å andra sidan en reset knapp och sparar på sätt lite plats men kräver å andra sidan en extern motorkontroller. Arduinon programmeras inte heller med en ISP programmerare utan istället seriellt via en bootloader som ligger förprogrammerad. Båda korten kan kompletteras med en USB adapter så de är enkla att ansluta till datorn för programmering.
Arduinons sista ess i rockärmen är utvecklingsmiljön har jag hört men den har jag inte provat än.

// Jocke

 

3 Responses to Jämförelse av Pololu Baby Orangutan 328P och Sparkfun Arduino Pro Mini 328

 1. P1R says:

  Som du nämde i slutet så ska juh arduinos utvecklingsmiljö vara riktigt trevlig för nybörjare, dessutom så har det börjats bygga upp ett ordentlig community för detta.
  http://www.engadget.com/2011/01/11/arduino-the-documentary-now-available-online-for-streaming-down/
  CRF introbot är förberedd hårdvarumässigt för att portas till arduino men en så länge vet jag ingen som använt detta.
  http://crf.nu/wiki/projekt/introbot09
  Väldigt kul iaf att se att ni har satt igång med en kurs!

 2. Erik Sternå says:

  P1R, vad var det där om att porta Introbot till Arduino? Det kommer aldrig hända så länge jag är med i föreningen.

  Anyhow så har jag faktiskt testat Arduinos utvecklingsmiljö, och bortsett från att den innehåller en trevligt integrerad serieterminal och att det är lätt att ladda över programmet ger jag inte mycket för den. Utvecklingsmiljön är rätt dryg att arbeta i (åt helvete att försöka få till vettig indexering), och man använder Arduinos special-språk (som är typ C++ med lite special). När jag kodade för den i en kurs (vi var tvungna att köra Arduino) så kodade jag allt i Eclipse för att sedan ladda över det till deras mjukvara och kompilera den där.

 3. Micke says:

  Skönt och se att ni har samma interna konflikter som vi om Arduino eller inte 🙂

  Köpte nyss en Arduino nano för att själv testa, tycker iofs att man känner sig lite begränsad i deras miljö, man vill ju sitta i emacs ffs. Men jag måste säga att den fungerade bra, dokumentationen och exempel mm är ju lyssnade, men bästa av allt är kanske att serieterminal, programmering mm, fungerar “out of the box”, utan minsta pill så att säga. Allt finns dessutom med i ubuntu 10.10 så även installationen var ju smärtfri även på linux.

  Tror att den är en bra miljö för folk som inte programmerat så mycket avr förut och om jag fattar det rätt så går det bra att köra avr-dude för att programera den också, dvs för de som vill köra lite old school, hard core eller vad man säger. Det borde ju också innebära att windows tomtarna kan köra sitt default shit på den. 🙂

  Men samtidigt måste jag ju också säga, man börjar ju ifråga sätta sin tid. Jag har i tidigare robotar suttit och gjort egna drivrutiner till mus, interupt hantering mm, som redan finns klara till arduinon, visst är det roligt att skriva dem själv, men det är ju knappast värt tiden.
  Så åter igen för nybörjare som vill göra lite mer avancerade saker, eller för andra som inte har obegränsat med tid är den ju också bra…

  Själv är jag på väg att ge upp avren, för att köra arm ett tag nu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.