Robot Challenge 2011

Text och Bild : Joakim Larsson, Stockholms Robotförening

är en pan-europeisk tävling för autonoma robotar och gick av stapeln i Wien 26-27/3. Sverige representerades av tävlanden från Chalmers Robotförening CRF och Stockholms Robotförening SRF som ställde upp i olika viktklasser av Robot Sumo.

I standardsumo tog regerande Svenska mästaren Benjamin Vedder från CRF hem en andraplacering i mycket hård konkurens med tävlanden från bland annat Litauen och Österrike. Nytt för i år är att man tävlar på en plan med metallyta, istället för som tidigare helt av trä, vilket möjliggör användandet av magneter för bättre fäste med starkare robotar och högre hastigheter som resultat.

Regerande Svenska mästarna i minisumo, Team Microbotics med Michael Huber och Daniel Orwehag från SRF, tog sig dessvärre inte till final med vare sig mästarroboten Wolverine eller den nykonstruerade Daredevil “-Wolverin är fortfarande väldigt stark och tog sig långt fram i death-match finalen, men vår nya konstruktion Daredevil var egentligen inte klar för start.” konstaterar en lätt besviken Michael efteråt. Den 9:e april får han och Daniel dock en ny chans på Robot SM i Göteborg.

CRF skördade ytterligare en framgång genom Erik Sternå som knep en andra plats i microsumo, den näst minsta viktklassen. Nästa gång ett pan-europeiskt mästerskap hålls är i Klaipeda, Litauen den 26-27 april men det är ännu osäkert om hur ett svenskt deltagande kommer att se ut.

Referenser

Svenska robotföreningar

Stockholms Robotförening – http://www.stockholmrobot.se
Chalmers Robotförening – http://www.crf.nu

Sumo tävlingar 2011

Robot Challenge – http://www.robotchallenge.org
Robot SM – http://www.robotsm.se
Baltic Sumo – http://www.balticrobotsumo.org/

Bakgrundsinfo om Sumo Robot

Standardsumo – 3000 gram, 20 x 20 cm
Minisumo – 500 gram, 10 x 10 cm
Microsumo – 100 gram, 5 x 5 x 5 cm
Nanosumo – 2.5 x 2.5 x 2.5 cm

Andra grenar för autonoma robotar: Humanoid boxning och sprint, puck sortering, linjeföljning.
Varje tävlingsarrangör kan ha egna tillägg till standardreglerna som t.ex. magnetisk plan.

Sumo Robot grundregler: En sumomatch går i 3 ronder. Varje rond är max 3 minuter eller tills en robot är utknuffad från planen. När domaren startat matchen trycker de tävlande på respektive robots startknapp och avlägsnar sig från planen. Efter 5 sekunder får roboten börja att söka rätt på sin motståndare och planera en attack. Ofta är matchen över inom 30 sekunder ibland redan efter ett par.

I de större klasserna blir det allt vanligare med ett fjärrutlöst nödstopp för att hindra robotar från att skada åskådare eller omgivningen om den hamnat utanför planen av en eller annan orsak. I Japan där man kommit längst med autonoma robotar är det standard med skyddsglasögon och handskar när man hanterar robotarna och skador har förekommit.

Bilder

En 3 kilos robot hänger i sitt säkerhetskoppel mellan två matcher på Robot Challenge 2011

En 3 kilos robot hänger i sitt säkerhetskoppel mellan två matcher på Robot Challenge 2011

Benjamin Vedders 3 Kg Sumo Robot "Void 2" vann silver vid Robot Challenge 2011

Benjamin Vedders 3 kilos Sumo Robot "Void 2" vann silver vid Robot Challenge 2011

Team Microbotics minisumorobot Wolverine under nedräkning i en match på Robot Challenge 2011

Team Microbotics minisumorobot Wolverine under nedräkning i en match på Robot Challenge 2011

 

2 Responses to Robot Challenge 2011

  1. Erik Sternå says:

    Jag vill gnälla lite och säga att det finns även en hjödbegränsning på microsumo, som också är 5cm. Dessutom är nanosumo 2.5×2.5×2.5cm, och inte 1^3cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.